School: An Cheathrú Mhór

Carrowmore, Co. Mayo
P. Ó Glacáin

1. (continued from previous page)
    Eoghan Uí Dhuibhthínn. Shuidheadh siad thart ar an teine ag innsacht sgéalta agus ag cainnt ar nidh a bhain dá gcuid oibre.
    Bhiodh mná an tighe ag sniomh bréíd agus anairt. Ní raibh mórán solas na laethe sin, acht bplúirín giuis insan dteine, nó coinnle breif, sé sin coinnle a dheanfá de sheadha agus é a chuir tré ola éísg no seil feóla.
    Largudh (?) fear a' tighe a phíopa agus tugadh thart do na daoine. Bhíodh ag caitheamhm gal.
    Oidhche amháín i mí na Samhna, bliadhan na bánú, bhí comhluadar mór daoine cruinnighte i dteach Eoghain.
    Bhí trácht mhór aca ar an mbánú. Bhí ag deasughadh leobhtha.
    Mí ina dhiadh sin bhí siad sgapuighthe anonn is anall i gcuid tighthe leacaig, baille dubh le feiceál agus luaithe na teine a dhóigh iad.
    An oidhche atá mé ag tracht air, bhí Eoghan, Padhraig, Tomás agus Sean Ó Duibhthin ann, Eoghan Ruadh Mac Aindriu agus Seán Ó h-Aodha.
    "Innis duiinn sgéal" arsa Eoghan Ó Duibhthinn le Sean Ó h-Aodha, "b'fhéidir gurbh fhada a casfar ar a céile arís muid"
    AT0726: The Oldest on the Farm
    Áine Ní Giolla Riogh