School: Baile an Chaisil C., Clochar na Trócaire

Ballycastle, Co. Mayo
An tSr. Aingeal

1. Bhí gabha darbh ainm Maidín in a chomhnaidhe i gCill Alaidh ins an mbliadhain 1798. Rinne se pící agus tuatha catha do na buachaillí. Bhí meas mór ag na daoine air go dtí lá a bháis. Fear an láidir a bhí ann.
    Má gheibheann gabha uisge beatha le n-ól ins an cheárdchain doirteann sé an chéad bhraon ar an indoin mar cheapann se dá mbéadh anachain ar bith ann go sgoiltfeadh sé é. Síl na am amháin dá gcuirfeadh siad fearg ar ghabhainn agus an ineoin a h-iompuigheadh go raibh siad sguabtha agus nach mbéadh an t-ádh ortha an fhaid is mhairfead siad.
    Ní raibh bainfhéis ins an tír nach mbéadh an gabha aici. Shíl na daoine dá mbéadh cúpla sean tarraingí crú ag gabhainn agus gual dóighte as céardchain ar muinéal pháiste nach mbéadh na daoine maithe i ndon é do thabhairt.