School: Baile an Chaisil C., Clochar na Trócaire

Ballycastle, Co. Mayo
An tSr. Aingeal

1. Tá dhá tobar bheannuighthe i nDún Fhianaigh. Tobar Naomh Ceirble an t-ainm atá ar an tobar mór. Tobar Naomh Blénin atá ar an tobar beag. Tá créafóg bheannuighthe ag tobar Naomh Ceirbhle agus ní thig le h-aoinne aan chréafóg a thógáil ach fear dá mhuinntir Thuathail. Téighean fear de'n sloinneadh sin go tobar Ceirble lá Fhéíle Mhuire sa bhFóghmhar agus tógann sé an chréafóg bheannuighthe agus iar sin tig le gach duine beagán de'n chréafóíg a thabhairt abhaile leis. Duine ar bith a bhfuil tinneas air leighsóchaidh an chréafóg bheannuighthe é. Téighean go leór daoine chuig an tobar Ceirble ag déanamh turas agus guidhe chuig guimhe Dhia go tobar.

Áine Ní Ghiollamháirtín,
    Cill Fhir Dhubh