School: Baile an Chaisil C., Clochar na Trócaire

Ballycastle, Co. Mayo
An tSr. Aingeal

1. Do chomhnuigh fear darab ainm Fianach i nDún Fhianaigh fadó. Bhí an dún déanta aige insan áít a bhfuil an Roilg anois - Roilg Dhún Fhianaigh. Tá cloch mór árd in a seasamh i lár na Roilge. Tá an chloch timcheall ceithre troighthe ar fhichid ar aoirde. Tá an Roilg in a dhá leith anois. Ta an sean-teampall ar an taobh ó thuaidh de'n Roilg. Ta uaigh mhór, fhairsing, ag dul faoi thalamh inaice an teampaill.
    Ba le muinntear Thuathil Baile Dhún Fhianaigh agus Dúithche Easbuig a bhí i dtalamh Dhún Fhianaigh nó go dtáinig Cromall agus thóg a chuid saighdiúir seilbh ar an áit agus leagadar an teampall.
    Tá tobar beannuighthe i
    Máirtín Ó Dochartaigh