School: Ballycastle Boys' (roll number 14290)

Ballycastle, Co. Mayo
Mícheál de Búrca

1. Ní raibh san áit (seó) seo tighearnaí níos measa ná "Miss Gardiner" agus a compánach "Miss Pringle". Ba í an (tigear tighearna a bhí ar Ceathramha Sheáin i Baile An Chaisil i Dun an Dóbha i Leacain; Beal Carra o Caisleán An Bharraig i cuid de Cill Aodháin í Bhánuigh sí Ceathramha Sheáin dha uair 1867 agus 1879.
    Lé olcas ar na daoine a rinne sí é. Bí teach breág comnuidhthe aice i gCill Aodháin (áit a comhnuigheann an sagart pharáiste anois) agus teach breágh eile i mBeúl Carra. Losg fear dárbh ainm Conchubhar as "Ratheskin" leithe acht beag an cailin aimsire a bheit sa mbealach mharbhóchadh sé í. Níor maith leis an chailín a losgadh. Mar sin féin chaill an cailín chéudna an t-súil dá bharr an losgadh. Annsin tugadg dream (sagdiuir) sagdiúirí (deargad) dearga díthe
    Finnáin De Búrcha
    Gortatoor, Co. Mayo