School: Ballycastle Boys' (roll number 14290)

Ballycastle, Co. Mayo
Mícheál de Búrca

1. Is Cill-Árd-Dhuibh an t ainm atá ar an mbaile in a bfuilim in mo chómhnuidhe. Is i bparoiste Dún Einigh atá Cill-Árd-Dhuibh.
    Tir - Amhlaidh ainm an barúntracht. Roimh blian an droch shaoghail Bhí ós cionn céad teach i gCill Ad Dhuibh. Bhá iasgaire uilig a bhí in a gcómhnuidhe ann agus tighthe ceann tuighe a bhí a uilig ann.
    Conchubhairidhe an tainm ba coitíonnta a bhí i gCill Árd Dhuibh fadó.
    Is an t-sean Gaedhilg ba ionann an focal Cill agus teampall. Teampall a raibh dath duibh air Cill-Árd-Dhuibh. Níl aon sean duine ós cionn 70 blian ann. Tá a lan sean fothracha i gCill Árd Dhuibh. Tá clochar no teampall Ban Ríoghalta ann. Sé an tainm atá ar tsean teampall; teampall na gCailleach nDubh Éadaigh duba a bhí ar na mná Ríoghalta abhí in a gcómhnuidhe sa teampall. Ta talamh maith agus droch talamh ann, ta talamh úr coilleadh ann agus talamh raosgan agus talamh dubarán. Níl aon choillann. Tá abhainn ag rith trid
    Killerduff, Co. Mayo
    Nodhlaig Mac Conamara