School: Baile an Chaisil B.

Ballycastle, Co. Mayo
Mícheál de Búrca

1. Is annamh a feictear an broch. Codluigheann sé an lá ins an mbrocach. Bíonn sé amuigh san oidhche ag cuartughadh. Marbhuigheann sé lachainn agus éineacha fiadáns. Tá boladh breun ón mbroc deirtear chomh breun le broch. Is feiteidhe gearr é tá sé beagán níos mó ná cath agus dath liath air agus tá a craiceann an bhruich luachmhar.
    Tá dhá cineál broch ann, broc muice agus broch madadh. Tocluigheann an broch muiche in talamh ag ithe phreumahaidhe agus tá cionn mór aige ar an neartach agus itheann sé go leór de. Is brocach an t-ainm atá ar an áit a gcomnuidheann sé. Bíonn féir agus clúin i mbéal an mbrocaidh agus sin é a coseamlacht atá ar an áit i mbíonn an broch.

Nodlaigh Mac Conamara
    Cill Fir Dub;
    Baile An Chaisil;
    Co. Mhuigheo.

24/1/1938.
    Ughdar=
    Mártan Ó'Dochartaigh (65bl)
    Cill Fhir Dubh;
    Baile An Chaisil;
    Co. Mhuigheo.
    28/01/1938.
  2. Is olc an feiteidhe an easóg. Má théigheann duine in-aice an áit a bhfuil an nead aici ionnsuigheóchaidhe sí an duine sin. Tiocfaidh sí amach as a poll go fearagach faothar agus tosnóchaidh sí ag caitheadh smugarlaidhe agus ag sgréucaíghil. Tá dhá cínéal easóg ann. Tá cineál amháin acha agus sé an mód chosanta tá acha ná liathróid breun in-a múinéal aici agus má théigheann duine in-a gaobhar brisfidh sí an liatróid breun agus dibireóchaidh sí duine ná madadh
    Nodhlaigh Mac Conamara
    Killerduff, Co. Mayo