School: Baile an Chaisil B.

Ballycastle, Co. Mayo

Baile - Dún Fhianaigh
    Paroiste - Baile an Chaisil
    Condae - Condae Mhuigeo

Sgéal na h-Áite
    Chomhnaidhe fear darbh ainm Fianach i Dún Fhianaigh fadó. Bhí an dún déanta aige ins an áít a bfhuil an Roilg anois. Roilg Dún Fhianaigh. Tá cloch mór ád in a sheasamh í lár na Roilge. Tá an cloch timcheall 6 troichte fiachadh ar aoirde. Tá an Roilg in a dhá leath anois. Tá an sean teampall ar an taobh ó tuaidh de'n Roilg. Tá uaigh mhór fhairsing ag dul faoi talmhan inaice an teampaill. Ba le muinntir Thuathail Baile Dhún Fhianaig agus duitche Easbuig a bhí a dtalmhan Dún Fhianaig. Na go dtáinig Cromhaill agus thóig a cuid saighdiúir seilbh ar an áit agus leagadar an teampall.
    Tá tobar beannuighthe in Dún Fhianaigh agus créafóg beannuighthe ann agus ní thig le aoinne an créafóg a tóghbháil acht fear dá mhuinntir Thuathail. Téigheann fear dá mhuinntir go tobar beannuighthe Dún Fhianaigh agus tógann sé an créafóg beannuighteh ar bruach an tobhair beannuighthe agus tig le gach duine beagán de'n creafóig a tabhairt leobhtha annsin. Tá timcheall trí ná ceithre tobair thart timcheall Dún Fhianaigh.

Pádhraig Mac Suibhne
    Cill Fhir Dubh