School: Baile an Chaisil B.

Ballycastle, Co. Mayo

Baile - Cill Bhrígide
    Paroiste - Baile an Chaisil
    Condaé - Mhuigheó, Barún = Tír Amhlaidh

Sgéal na h-Áite
    Tugtar Léim na Searrach ar gob d'en talamh atá amuigh san fhairrge ar aghaidh Cinn Chill Cuimin. Seo an fáth gur tugadh an t-ainm air. Bhí fear in a cómhnuidhe ar bhruach na fairrge ins an áit sin agus bhí sé ann bocht agus lá amháin tháinig fear as an rat cuige. Dúbhairt leis go bhfuigheadh sé láir bhreágh ar chúl an tíghe acht gan buile d-en tsrían a bhualadh uirrí nó gan aon ceann da cuid searraigh a dhíol. Bhí go maith. Bhíódh searrach aice gach bhlían agus íád go breágh. N'éis cúpla bliadhain gan aireachtáil dhó fhéín. Bhuail an fear buile d'en t-srían ar an láir. Léim sí amach as an stábla agus léím na searrach amahc in a dhiaidh. Amach san fhairrge leó uilig in a diaidh san áit sin. Tugtar Ceann na Searrach ar an áit sin go dti indiú.

Finián De Búrca
    Gort an t-Iubhair