School: Baile an Chaisil B.

Ballycastle, Co. Mayo
Mícheál de Búrca

1. Tá casán ag rith ó Baile an Teampaill go dtí an fhairrge ar a tugtar "Átha Gabhar" Seo é an sgéal a bhaineas leis.
    Fadó bhí báille na cómhnuidhe i mBaile an Teampaill agus bhíodh a lán gabhair aige i gcomhnuidhe. Deineadh na gabhair fógla ar mhuintir na h-áite ach caiththí a cuir súas leis mar bhí eisean chumasach. Sa deireadh rinneadh an tiompadh cúathbhaill ag Leac Cuimin ar na gabhairibh. Siubhal síad san i líne díreach i dtreó na fairrge agus stad ná cómhnuidhe ní dhearna siad gur ghlan siad leó amach san fhairrge as radhairc.
    Cuireadh "Átha Gabhar" ar an áit sin go dtí indiú

Finián De Búrca