School: Baile an Chaisil B.

Ballycastle, Co. Mayo
Mícheál de Búrca

1. Bhí sagart in Acaill uair amháin ar a tugadh Sagart Mac Suibhne. Bhíódh se i bfolach i dteach. An bhean a bhí san dteach tógfhadh sí bíadh agus deoch dhó. Mhair sé ar feadh tamaill ach lá amháin núair a tháinic na daoine isteach go dtí an seómra agus sméaróga lasta acha dubhairt an bean in Gaéldhighe. "O lasfhaidh síad an teach agus an sagart." Bhí saigdiuir amháin ann ag a raibh Gaéldighe agus dubhairt sé lé na daoine i a mbéarla, "Cúrtaigh síád gach orlach de'n teach agus fúair síad é. Tugadh go Cathair Na Mart é. Crocadh é annsin.
    Finían De Búrca
    Gort-an- t-Iubhair
  2. Fadó nuair a bhí na sagairt ar a dteicheadh bhí fear ag na Sasanaig drab ainm Sean a Sagairt. Bhí siad a rad go raibh an fear seo inánn innsint an áit a raibh sagart ar both.
    Uair amháin bhí Sean indiaidh sagart darbh ainm an t-Athair Breathnach. Tháinig an sagart isteach a dteac ghreasaidhe. Bhí an greasaidhe ag obair nuair a tháinig sé isteach. D'iarr sé ar an greasaidhe biadh a thabhairt dhó.
    Pádraigh Ó Ceallaigh
    Tomás Ó Ceallaigh