School: Baile an Chaisil B.

Ballycastle, Co. Mayo
Mícheál de Búrca

1. Fadó nuair a bhí na sagairt ar a dteiceadh bhí sagart i bfolach i gCill Baighidhe. Ní raibh fhios ag duine ar bith an áit in a raibh sé i bfolach ach fear amháin. Bhí an fear seo ag tabhairt bídh dhó ar fead cúpla blian. Déireadh sé Aifreann ins an áit gach oidhche Nodlag ar a dó-dheag a chlog.
    Nuair a bhí an fear ag éirighe sean bhí fhíos aige nach mbeadh sé ionánn biadh a coingbeál leis an t-sagart níos fuide. Lá amháin d'innis sé an rún dá mhach. Thosuigh seisean ag tabhairt rud le nithe don t-sagart agus do lean sé leis an obair sin ar feadh cúpla mí. Annsin d'éirigh sé tuirseach de'n obair. D'innis sé go gach duine thart na h-áite faoi an sagart. Bhí sin donna go leór gur innis sé Seán O'Maoldomhnaigh. Bhí áthas ar Seán agus tháinig sé go fealltach ar an sagart agus do marbhuigh sé é.
    Séamús Ó Mocháin
    Largan, Co. Mayo