School: Baile an Chaisil B.

Ballycastle, Co. Mayo
Mícheál de Búrca

1. Fadó núair a bhí na págánaí in a gchómhnuidhe i Dún Phádhraig bhí go leór óir aca. Chuir naomh Phádraig na págánaí amach sa bhfairrge. Tá an tór seo amuigh ar Dún Bhriste fós. Ní feidir lé aoinne é a fhághail. Tháinig longa go dtí Dún Briste cun an óir a fhághail act ní raibh síad indhán.
    Do chuir naomh Phádraig fathach amach leo freisin.
    Bhí pota óir aige. Chuaidh go leór daoine amach act ní raibh síad indhán dul súas ar Dún Bruiste cun an óir a fhághail.
    Bhí cúpla pota óir ag rí págánch ins an áit a bhí sé 'na cómhnuidhe i Dún Phádhraig. Chuir naomh Phádhraig an rí págánach amach ar Dún Bhriste lé na págánaí agus bhí an teach a bhí aige in-a-dhiaidh. Is féidir linn na ballaí den teach a bhí aige a fheiceáil fós. Bhí an rí seo ag troid lé naomh Phádraig agus ag cur isteach air. Sin é an fáth gur chuir naomh Phádraig an rí amach ar Dún Briste.

An duine a fuaradh uaidh -
    Brigid Ní Corcoráin