School: Baile an Chaisil B.

Ballycastle, Co. Mayo
Mícheál de Búrca

1. (continued from previous page)
    n-éireochadh sé bog lobta. Annsin sgaireadh sé amach é no chuireadh sé ar sgonnsaí e agus le meanghaí cuirfeadh sé pollanna ann a leigeadh an Cháith amach as an choirce

LÍN
    N'éis bainte do'n lín chuirtí i bpoll uisge é nó san bportach dá mbféidir dóbhtha. Fágtaí annsin é go ceann dhá lá dheug. Tógtaí annsin é agus ceangaltaoí i punnannaibh é. Deantaoí cruach dhe (Cuirtí suas an simléir fadó é agus fágtaoi annin é go ceann fiche is ceithre h-uaire nó mar sin. Thosuigheadh bean an tighe 'á sliseadh. Sin é lé rádh go mbuailfeadh sí le slis é go mbrisfidhe an charraigh ó'n lín agus go ndéanfadh sí sliseanna lín dhe. Bhiodh lín garbh ann annsin. Buailtí ar slinne é mar seo, - Cuirtí treasna an lín agus buailtí le slis lín é go mbainfí an barrach as. N'éis sin cuirtí i tlú é agus n'dhiaidh 'á cur trí trí tuisil é bheadh sé réidh le sníomh le túirnín lín. Anrait a tugadh ar an lín mín. Cuirtí dath lé preumha. An figheadóir a dheunadh an anairt dhe le na sheol.
    Bhí muileann i gCrot inaice Bhaile an Chaisil le bréídín a dheanamh. Bhiodh an bhréidín á phreasáíl ar feadh trí seactmhaine. Thiocfadh na táilliúirí 'un tighe cun culaith a dheunamh.

ó Mhícheal Breathnach
    Cnoc Leaca Liagha