School: Baile an Chaisil B.

Ballycastle, Co. Mayo
Mícheál de Búrca

1. Uair amháin chuaidh go leor daoine daoine as Baile an Loch suas go Dún na nGall ar bád seoladh. Thosaigh siad ag iascaireacht. Taréis cúpla lá dubhairc siad go gcaithfid siad dúl abhaile.
    Bhí an fhairrg ró-gharbh agus ní raibh siad ionánn dúl abhaile. Bhí ortha fanacht annsin ar feadh seachtmhaine.
    Tháinigh an t-seachtmhaine eile agus ní raibh gaoth ar bith ann. (Bhí or). Ní raibh an bád seoladh ionánn ghuaiseacht gan gaoth a bheith ann. Bí ortha fánacht annsin ar feadh seachtmaine eile.
    Rinne cailín airide dobhtha. Chuir sí snídham ar ceirtheach. Dubhairt sí mura mbídh sibh ionánn dúl abhaile fosghail an céad sniodham agus más maith libh tig libh an dara cheann a fhosgailth ach ná fosgail an triomad ceann.
    Chuaidh siad amach ar an bfhairrige. Fosgail an céad ceann. Tháinigh gaoth mór