School: Baile an Chaisil B.

Ballycastle, Co. Mayo
Mícheál de Búrca

1. Bhí rí in a chomhnuidhe i Dún Briste uair amháin. Tá Dún Briste suidthe dhá mhile ó mBaile an Chaisil. Ní raibh aon creideamh ceart ag an rí agus bhíodh sé a' goid na h-earraidh óna daoine. Bhí naomh Pádraigh i gCill Alaidh ag togáil cille agus cuala sé an sgéal faoi an rí. Tháinig sé go dtí Dún Briste agus thosuigh sé ag togáil cille ann freisin. Gach oidhche do leagadh an rí an méid a bhíodh tógtha ag an naomh. Chuaidh an naomh go dtí caisleán an rí agus nuair a chonnaich an rí é chaith sé cloch ag naomh Pádraigh. Chuaidh an naomh síos ar
        1. saints
    Séan Ó Conchubhar