Scoil: Baile an Chaisil B.

Ballycastle, Co. Mayo
Mícheál de Búrca

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar fad. Bhí fhíos ag an Piobaire go raibh sé in a shídeóg. Bhí an oidhthe ann an uair seo. Chuaidh an Piobaire amach agus las sé teine mhór. Bhí an sídeóg ag dearcadh air an uair seo. Dubhairt an Piobaire leis go raibh gach duine san líos doighthe. Rith an sídeóg amach agus thosuigh sé glaoideadh go raibh a bhean agus a leanbh doighthe. D'imthigh leis agus ní fhaca siad ó shoin é. Taréis tamaill chualadh an Piobaire páiste beag ag caoineadh taobh amuigh. Thugh sé isteach é agus an gasúr ceart a bhí ann.
  2. Once when priests and bishops were on the run and prices laid on their heads there was a bishop hiding in Doonfeeney.
    Now this bishop was hiding in a stack of turf and nobody knew about it only the owner of the stack. Johnie Lavelle was his name. Every day when no one would be looking he used to steal to the stack and bring food to the bishop.
    Brendan Mac Andrew
    Liam Ó hÉaluighe