School: Baile an Chaisil B.

Ballycastle, Co. Mayo
Mícheál de Búrca

Baile an Chaisil B. | The Schools’ Collection

Píobaire Ruadh

Uair amháin bhí Píobaire ag dúl thart agus Piobaire ruadh an t-ainm a bhí air. Lá amháin bhí sé ag dúl tré portach beag chonnaic sé teach beag. Nuair a tháinig sé in aice leis an dteac bhí bean amuigh san doras agus leanbh ar a druim aice.
Chuaidh an Piobaire isteach. Dúbhairt an bhean leis go raibh an leanbh ina gcriteach agus go raibh sí marbh á iompurt thart. Dubhairt sí leis an bpiobaire fanacht annsin agus an leanbh a choinneál ón dteinneaidh go dtiocfaidh sí ar ais.
Nuair a chuaidh an bhean amach dubhairt an criteach leis an bPiobaire an píopa a thabhairt dó. Thug sé an píopa dó. Do gábh sé amhrán an dheas

Uair amháin bhí Píobaire ag dúl thart agus Piobaire ruadh an t-ainm a bhí air. Lá amháin bhí sé ag dúl tré portach beag chonnaic sé teach beag. Nuair a tháinig sé inaice leis an dteac bhí bean amuigh san doras agus leanbh ar a druim aice.
Chuaidh an Piobaire isteach. Dúbhairt an bhean leis go raibh an leanbh ina gcriteach agus go raibh sí marbh á iompurt thart. Dubhairt sí leis an bpiobaire fanacht annsin agus an leanbh a choinneál ón dteinneaidh go dtiocfaidh sí ar aais.

Pádhraigh Ó Cheallaigh
Tomás Ó Ceallaigh