School: Baile an Chaisil B.

Ballycastle, Co. Mayo
Mícheál de Búrca

1. Nuair a thug Saírseál agus na h-Éireannaigh cath d'arm Rí Sasanaigh ag Each Druim chuaidh a lán fir as an áit seo le conghnamh a thabhairt dhóíbh. Bhí baile beag i nDún Éinigh ar taobh shiar d'en Roilg agus as an baile seo d'imtigh deicheabhar is dá ficeadh de sgoth na tíre. Ó Tuathail an Sloinneadh a bhí ar cuile fear aca agus do thriall siad ar Each Dhruim. Bhí triúr dearbrathair as teallach amhain orra agus ní raibh fagtha in andiaidh acht a máthair agu í sean, lag agus caitthe.
    Nuair abhí píosa dhe'n bhealach curtha dhíobh acha dubhradh leis an mhac a b'oíge a filleadh ar ais arí agus a fanacht i gcuideachta a mháthair. D'fill, ach má d'fill níór chuir a mhathair fáilte roimhe. Dubhairt sí leis dá bhfanadh sé nach reoidhteóchadh sí greim le n-ithe dhó go ndunfadh an bás a súile. Ghlan sí as an teach arí é. D'imthigh ach níor tháínig aoine abhaile as an deichneabhair agus dá fhicid.
    Níl ach teallach amhain dhe na Tuathalleach fagtha in Dún Éinigh anois.

Ainm an duine a d'innis é seo -