School: Gleann Calraighe (roll number 15864)

Gleann Chalraí Íochtarach, Co. Mayo
Nóra Ní Riagáin

1. Níl acht ceann le fághail annseo agus annsúid anosi de tíghtibh na sean-aimsire.
    Bhíodh leabaidh sa chistin san am fadó, agus codleóchadh an buachaill aimsire san leabaidh sin. Ní raibh aon seimné ins na tíghthe fadó, acht bhíodh líne clocha déanta suas i lár an urláir agus an teine déanta annsin. Is beag móin a dóighthear ins an am sin. Admad a bhíodh acú agus cúpla fód móna freisin. Clocha a bhíodh ins na tíghthe agus móirtéal freisin.
    Dhá seómra agus chistin a bhíodh ins na sean-tíghthe. Bhíodh aon fhuinneóg i ngach seómra, agus ceann ins an gcistín. Bhíodh na fuinneóga ana-bheag an uair sin. Ceithre doirse a bhíodh ionnta, ceann i ngach seómra, agus dhá ceann ins an gcistín. Bólt a bhí aca chun an doras a dhúnadh ins na sean-tíghthe. Clochaí móra cothrom a bhí mar mianach ins an urláir. Bhí leath-doras i ngach tíghe chun na cearca a choinneál amach.
    Ins an am fadó rinne na daoine coinnle (?) san áit seo. Soe é an caoí a rinne siad iad. Ar dtúis téighidéis amach, agus gheibhidís
        1. buildings