School: Gleann Calraighe (roll number 15864)

Gleann Chalraí Íochtarach, Co. Mayo
Nóra Ní Riagáin

1. Bhí sean bhean ann fadó ina gcómhnuidhe i mBaile an Gleana in aice le Baile Chaisil. Ní raibh aon focail gaedhilge aice agus bhí buachaill pléisuara, ins an teach ar pháidhe. Bhí sí go dona go na buachaill fiacla. Dubhairt an buachaill go raibh leigheas aige a leigheosadh í acht go gcaitheamh sí na focail a rádh i ndiaidh. In airid ón anuaraidh, go mbliadna in airid gan iarraidh, gan aireachais in pian atá bog ins an fiacail go d'áinguig sí thior in do charabad. Fuair an t-sean bhean biseach lena linn, agus bhí sí ana-i naith don bhuachaill as sin amach.
    Padraic Ó Móráin
    Male
  2. Bhí bean ann uair amhain agus bhí cearc aici. Bheireadh an cearc ubh dhón mhnaoi gach uile lá acht ní raibh an bhean sasta leis sin. Shíl sí dá dtiubhraidh sí níos mo bídh don chirc gus í do beathughadh go maith nach ubh amháin a bhéarfadh sí acht péire ná bféidir trí cinn. mar sin thug sí neart gráin dó'n chirc uaidh sin amach, acht ins an deireadh d'éirigh an chearc chomh beatuighthe reamhar sin is nach raibh sí in0dán ubh ar bith do bhreith.