School: Gleann Calraighe (roll number 15864)

Gleann Chalraí Íochtarach, Co. Mayo
Nóra Ní Riagáin

1. Bhí bean agus buachaill ann fadó. Aon la amháin bhí cáirde le teacht chuca. Chuaidh an bean go dtí an stáisiún cun an slíghe abháile a thasbáint dóibh. Roimh dul ann dí dubhairt sí le a mhac gach rud a bheith réidh agus glan. Dubhairt sí freisin é a dhéanamh go deas taobh amuigh dén doras. Bhí cácaí mhilse déanta ag an máthair agus cuir an an [sic] buachaill iad taobh amuigh den doras. Bhí circ ar gor, áit eicint san teach, agus bhain sé an ceann dí mar bhí sí ag glaodhach. Annsin chuaidh sé isteach ar na h-uibheacha é féin. Nuair a tháinig a mháthair, agus na daoine eile abhaile, b'éigin dí na cácai a cur i bhfolac a seal. I mBorusky a thárla seo. Tugtar amadán mór Borúsky ar an mbuachaill seo.
    Áine Nic an Cloinsigh
    Female
  2. Sgéal: Bhí fear i Seisgan fadó. Tugtar Niall air. Nuair a fuair an fear bás, chur na daoine anam[sic] ar an áit sin, Teamhnaí Niall. Tháining na riobáiloidthe ar Niall oidhche amháin, agus chuarduig siad a theach, agus nuair na bhfuair siad aon airgead, de bhuail siad Niall le bata mór. Bhí gé ar ál sa gcistín. Do chaith siad na h-uibheacha ar cloigeann Niall, agus dubhairt Niall, "A Máire tá mo cheann amuigh."
  3. Bí fear ann fadó agus Tonney an th-ainn a bí air. Bí sé póstha agus bualad a bean é.