School: Gleann Calraighe (roll number 15864)

Gleann Chalraí Íochtarach, Co. Mayo
Nóra Ní Riagáin

1. (continued from previous page)
    an stróinséar do tharrig fear an tíge an cros as an doras agus do thuit cístí óir as díon an tíghe ar an urláir. Do thóg an fear an pota óir agus chuir se i bfolach í, sa ngáirdín. Níor chorruigh sé é go bhfuair sé bás. Deirtear go bhfuil sé ann go fhóill.
  2. Bhí fear ann fadó darbh ainm Mac an Nultaigh. Aon lá amháin cuaidh sé go dtí an bportach i gcómhair mála móna. Dhearc sé tart agus céard a chonnaic sé acht car mór dubh ina dhiaidh. Líon sé an mála lé móin agus chonnaic sé an cat ag sgríobach. Thainig sé suas chómh fada leis an bhfear agus thosuigh sé ag sgríobad a bhríste. Ní raibh fhios ag an bhfear céard a bhí sé ag iarraid a dhéanamh, agus thug sé speach dhó. Chuaidh sé suas airis agus thosuigh sé ag sghríobad agus an tríomhadh h-uair tháinig sé síos. Cuimhnigh sé air féin agus dubhairt sé go rachaidh sé suas go bhfeicfeadh sé céard a raibh deanta aige. Nuair a cuaidh sé suas céard a chonnaic sé acht dheich leat-coróinnibh suas ag an gcat. Thosuigh sé ag gáraidhe leis féin agus dubhairt sé gur chaill sé