Scoil: Gleann Calraighe (uimhir rolla 15864)

Gleann Chalraí Íochtarach, Co. Mayo
Nóra Ní Riagáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    leis. Cén áit an bhfuil tú ag dul. Chuir an fear a láimh ina bpoca agus thóg sé amach an meidh airgid a bhí aige, an fhaid a tóghfadh an t-airgead seo mé arsa an fear. Tá go maith arsa an maighistír. Chuaidh an fear isteach san tréan, agus nuair a bhí an tréan ag imtheacht Thosuigh an fear ag osnaighil, agus shíl sé go raibh an talamh ag dul thart, agus go raibh sé suas san aer. Bhí sagairt san tréan, agus dubhairt sé tuige an bhfuil tú ag osnaighil. Ó cá bhfuil mé ag dul ar sise. Tá tú ag dul síos go h-Ifreann arsa an sagairt. Is cuma liom, mar tá tichead fileadh agam ar sise.
  2. Bhí triúr daoine uasail ina sheasamh ar sráid Londún lá éigin, sagairt, dochtúir agus Ministeár gallda. Chonnaic siad Éireannach ag teacht chucha aníos ar tsráid. "Cuirfidh mé aighneas ar Phádraich" arsa an Ministéar. "Scaoil leat" arsan Sagairt. "Ní leighfidh" arsa an Ministéar. Beannuigh sé do Phásráich, agus deir sé, "Ar chuala tú an sgéal nua", "Níor chuala" arsa Pádraich chén sgéal é. Fuair an diabhal bás ar seisean. "Ní maith liom do trioblóid" arsa Padraic, agus bhain sé dhe a hata, agus shiubhail sé thart ar na daoine. Cuir siad airgead san hata. Thug sé dón Ministear é. "Ce'n fáth a ndeara
    Padraic Ó Mhoráin