School: Gleann Calraighe (roll number 15864)

Gleann Chalraí Íochtarach, Co. Mayo
Nóra Ní Riagáin

1. Is beag tígh is Éirinn nach mbíonn rudaí crochta suas ann, agus tugann an líon-tígh onóir dóibh déantar crois in onoir do Naom Bríghde ar an dara lá do bhí na Feabhra. Déantar é as tuighe agus adhmaid, agus crochtar suas ar an síleál é agus cuireann siad an dáta air.
    Thart annseo ar oidhche Naomh Bríghde teigheann na cailíní óga thart go dtí gach teach san ceanntar agus bábóg acú. Annsin téigheann siad ag damhsadh agus gheobhann siad cúpla píghinn ó'n lión tíghe.
    Um Nodlag curann na daoine cuileann agus oidhceann suias ar na ballaí, mar in aice an sean stábla, ina rugad Íosa Bhí cuileann agus oidheann ag fás ann agus sin é an fáth go gcuirtear suas é in onóir do theach an Slánuighteóir
    Ar dómhnach na Failme cuireann na daoine an Failim beannuighthe suas ar na ballaí agus in aice pictiúr an Crpoide Ró Naomhtha