School: Scoil na mBráthar, Cathair na Mart

Westport, Co. Mayo
An Br. C. J. Ó Haoláin
The Schools’ Collection, Volume 0138, Page 141b

The Schools’ Collection, Volume 0138, Page 141b

1. (no title)

Ar an taobh thiar theas de Chathair na Mart tuairim is míle ón mbaile tá sean-dún ar bhárr chnuic bhig.

Ar an taob tiar teas de Cathair na Mart tuairim is míle óg mbaile tá sean - beág ar bárr an cnuic big. 'Carnalurgan' a tugtar ar an áit. Taob istigh den sean bún seo tá cloc beag bronuilleogac ar bfuil sgríobia
    DRATE PRO
    ANIMA PETRI
    BROWNE QVI
    ME FIERI FECIT
    1723
    Mac do Colonel Seán De Brún do b'ead an Peadar seo tuas. (bí tailte ag an sean-brúnac seo timpeall Cathair Na Mart.) Ar cuma ar bith bí Seán de brún ag cuidiú leis an sáirséalac i luimneac 1692 i sé a ainm leis an gconnrad a rinneas indiad sin. Níl tuilleas eolais le fágail againn faoi ac amáig gur caillead é i mbaile Áia Clia i 1705. O fág sé a raib aige i gCathair na Mart ag a mac peadar.
    Do pós Peadar cáilín ó Conndae na Gaillimhe. Is cosamail go rab ag cailín seo na protustúnac mar bí a hatair na breiteaig. Cairliceac a b'ead Peadar de Brún Féin , bí sé amuigh air gur cuidig sé go fial flaireamagh leis ag eaglais cairlicig infac bealac.
    Faoi an ama seo géarab na dligie peannaideaca bainead feidm as 'an Ionnaneis' bí cúig punt ar ceann gac sagairt. I rit an ama seo freisin, 'sé sin le rád i dtús na h-ocimad aoise déag ba staireamail an áit í 'Carnalurgan.'
    Ióir an sean-dún agus an bótar bí teac feilme, sort teac-ósda a bí ann. Istig ins an dún féin bí sgioból ag Sinéad ó Tuaid ba le fear a tíge ósda an sgioból is ang a cuiread sé a caráisde féin rudaí nac é. Deirtear go raib an sgioból tuairim is 40 troig ar faid. Ní feasac dúing cén creideam a bí ag fear a tige ósda, ac bí meas ag na gcill air, agus bí sé féin
    Mr P. J. Doris
    Westport, Co. Mayo