School: Louisburgh (roll number 5128/9)

Louisburgh, Co. Mayo
Thos. J. Morahan

1. Cloistear trácht ar an loch seo go minich ní amháin ibparoíste Cill Gaobhar acht igcuid mhaith paróisdí san gcomharsanacht. Nóstar a lán, lán sgéalta faoi'n loch céadhna agus creidfidh na sean-ionduirí in abfhírinne go h-éag.
    Tá an loch fhéin lé feiceál i nDúbhach Mhic Eoín - sráid-bhaile atá suidhte timcheall 4 mhíle siar ó baile Mór Cluan Cearbán. In allóid do chomhnuigh trí eala ar an loch, bhí sé de nós acu a theacht idtír an tráthnóna roimh ré agus a chur in iúil go raibh duine eicínt lé bás d'fhághail tré'n a sgiatháin a chraitheadh fó thrí.
    Go dtí lé déanaige do bhí 3 clocha cruinn ar an dtráigh cois locha agus an té go mba mhian leis go dtuitfeadh mí-ádh ar a námhad
    Clementín Ní Mhóracháin
    Pat Mc Donnell