Scoil: Louisburgh (uimhir rolla 5128/9)

Louisburgh, Co. Mayo
Thos. J. Morahan

Ar an leathanach seo

1. San allóid nuair a bhí na Fíanna í n-Éirinn agus Finn mar taoiseach ortha d'éirigh achrainn idir Finn agus ceann dhe na laochraí darbh ainm Díarmuid.
    Bhí súil ag Finn go bpósfeadh, Gráinne, é, acht bhí grádh mór ag Gráinne le Díarmuid, agus pósadh Díarmuid léithí.
    Bhí fearg mór ar Fhinn nuair a chuala sé fé’n bpósadh agus fuair sé eólas go raibh Diarmuid ’san Iarthar.
    Núair a bhí síad a theacadh, tháinig Díarmuid go paróiste Cille Gaobhair agus leig é féin, agus Gráinne a bhí in a éidigh leis, a sgíth í “Leabaidh Díarmuda” san paróiste seo.
    Tháinig Finn in a ndhiadh agus cuir a laochra fútha in “Áit na bhFíann” atá ’san paróiste seo freisin.
    D’éirigh achrainn éadtorra agus marbhadh
    Críostóir Ó Mórcháin