School: Sean-Achaidh (roll number 12887)

Seanachaidh, Co. Mayo
Teachers:
Mícheál P. Ó Gallachobhair Seán Ó Dubhthaigh

1. Glaodhann lucht siubhal ó tigh go tig i gcomhnaidhe, ac n híad na daoine céadna a tagann gach uair. Tagann na Maghen agus Mac Donaghs san áit seo. Bíonn siad ag díol ceannaí agus potaí, agus deisigheann siad lampaí agus go leor rudaí eile
    ceannuigeann na siopadóírí beaga agus daoine (?) earraidhe uatha, déanann siad pictúirí agus bláthanna
    Bíónn mála ar a druim agus cuireann siad plúr, siúra, agus gach rud a bfáhann siad isteach ann ní bíonn fáílte roimh na tin éire mar tá contabhairt ag baint leo.
    Codluigheann siad amuigh fé sgáth crainn faoi'n aer, bhíonn siad i gcómhnaidhe ag lorg déirce. Tagann siad go dtí an áít seo ar cairt. Téigeann sluagh mór acú thart. Nuair a geibheann siad déirce tugann siad beanneacht, seo iad na paidreacha abhíos acú
    "Go marid tú ar feadh na céadhta bliadain"
    agus "Beannacht Dé ort" agus a lán eile.