School: Sean-Achaidh (roll number 12887)

Seanachaidh, Co. Mayo
Teachers:
Mícheál P. Ó Gallachobhair Seán Ó Dubhthaigh

1. (no title) (continued)

Thíos faoi tá liosta nó cnuasach de nah hainmneacha atá ar na pluaiseacha, agus na hailpreacha atá san Fhaill...

MAINISTIR:-
    Cloc mhór amuigh san fhairrge seadh ím, agus í díreach ós comhair na h-áite go dtugtar DRÉIMRE air. Níl fhios ag aoinne cen fá a h-ainmnigheadh é nó cé'n chaoi a bhfuair sé a h-ainm sin. Bíonn an chloc nó (?) an charraig sin báidhte nuair a bhíonn rabarta mara ann.

UAIGH AN TIMTIRE:-
    Pluais eile seadh í, agus í suidhte san fhaill idir Gobh Dhubh Mhiola agus Gob Chaisil.

UAIGH na gCAORACH:-
    Pluais eile suidhte san fhaill cheadhna agus is amlaidh gur cailleadh neart caorach san bpluais sin, agus uaidh sin a h-ainm.

CLOCH SIONNAIGH:-
    Cloch seadh í seo atá suidhte san gCuan Dall ar an dtaoibh clé, agus is amhlaidh go mbíónn sí báidhte nuair a bhíonn láin mara ann agus leis sin bíonn sí an cruaidh a shuidheamh d'aithinn ag an am sin, gurab é sin fáth go bhfuair sé h-ainm.

MUL-RAITHNE
    Cnocán no mullach beag seadh é agus é i nDubh Míola sgathamh maith ó Bhéal na Faille i dtreó an talaimh, 'gus neart raithineach ag fás ann - sin é fáth a ainme.
    Séamus Ó Maolálaigh
    Feirmeoir