Scoil: Sean-Achaidh (uimhir rolla 12887)

Seanachaidh, Co. Mayo
Múinteoirí:
Mícheál P. Ó Gallachobhair Seán Ó Dubhthaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    b'é a chríóch sin gur chuir an buachaill agus an bean futha fé fhraighteacha an tighe chéádhna. B'é Dean Lyons an sagart paróiste ag an uair sin, agus bhíodh sé ag síor cháíneadh na barte sin. Ach má bhí níor sgar siad ón a céile. Fe dheire chuaidh sé go dtí an t-oileán, agus leag sé an tigh ina raibh siad, agus b'in an t-am a ceapadh an t-amhrán.
  2. Tá a lán abairtí ag na sean-daoine i dtaoibh na h-aimsir
    Deireann siad dá mbéad píosa den tuathal ceathar roimh an gréan go mbéadh droch-aimsir againn agus dá mbéadh píosa den tuathal ceathar indiaidh an ghréan go mbeádh aimsir breágh againn. Deirtear dá mbéadh píosa fáinne thart timccheall an gealaighe go mbéadh droch-aimsir ag tígheacht agus dá mbeádh an brof ag áirdeadh suas as an fharraige san dtaoibh dtuaidh (?) deirtear go mbéadh droc-aimsir againn.
    Dá mbéádh na néalta dubha ag sguabadh treasna na spéire deirtear go mbeádh alán báistighe againn.
    Máire Ní Naillín