School: Sean-Achaidh (roll number 12887)

Seanachaidh, Co. Mayo
Teachers:
Mícheál P. Ó Gallachobhair Seán Ó Dubhthaigh

1. "Bárr Trágha" an t-ainm atá ar mo cheanntar fhéin. Is amhlaidh go bhfuil sé suidhthe ag ceann na trágha, a shíneann isteach mar gháig de "Cuan an Inbhir Mhóir," agus mar si a fuair sé an t-ainm "Bárr Trágha."
    Tá sé i bparóíste na Cille Móíre agus i mBaruntacht Iorruis, i gConndae Mhuigheó.
    Sé méid na dtighthe atá san mbaile, ná dácheann déag, agus ortha sin tá trí cinn go bhfuil ceann slinne ortha,a gus teann tuighe seadh atá ar an gcuid eile díobh. Tighthe agus cinn tuighe ortha, a bhíodh san gceanntar ar fad go tógadh an chéád teach le ceann slinne san mbliadhain a míle, naoi gcéad, tríoca a h-aon.
    S'iad na sloinnte is (?) is coitcianta atá san mbaile seo, ná Muinntir Bhairéad, (Na Baireádaigh) Na Dáibhéádaigh, Muinntir Mhic Dhomhnaill agus Muinntir Mhic Bhreitin. (?)
    Is beag an líon sean daoine - sé sin daoine atá i mbun an phinsioin, níl acht cúigear díobh sin san gceanntar i láthair.
    Tá teanga na Gaedhilge ar a gcomhairle ag na sean daoine sin. Níl mórán seancuis ag aoinne
    Barr Thráú, Co. Mayo