School: Sean-Achaidh (roll number 12887)

Seanachaidh, Co. Mayo
Teachers:
Mícheál P. Ó Gallachobhair Seán Ó Dubhthaigh

1. Tháínig an fear sin Longworthy go dtí an dúthaigh seo ó'n Argentín san Americeá Teas triuchead caoga bliadhain o soin, agus do chuir sé faoi i Sean-Achaidh.
    Deirtear gur phós sé múinteóír, agus gur thréig a muinntir é mar geall ar an bpósadh sin, gur shocruigh sé a chur faoi i n-áit iargúilta. Sin é an fáth go dtáínig sé go dtí an baile Sean-Achaidh.
    Do thóg sé arus maiseamhail láímh leis an bhfairrge agus bhí chuile rud is gádh abheith i dtigh san tigh cheadhna sin. Bhí neart ártach aige, idir ártaigh óir agus ártaigh airgid agus a "initials" breacuighthe ar cuile cheann díóbh sin. Leis sin bhí a "initials" breacuighthe ar cuile éadach cláir abhí fé (?) an tighe.
    Pe rud a sprioch é - céard arinne sé acht an teach a chur tre theine agus dóghadh beagnach chuile rud abhí ann. Níor fágadh acht na fallaí, gus baineadh usáid asta, gur deosogjeadj am áot agis tá fear gurbh ainm O Murchadha do ina chomhnaidhe ann anois. Deirtear gur fhág sé an tír seo agus go ndeacaidh (?) sé tár sáíle, agus gur dhúnmharbhaigh
    Seán Ó Dubhthaigh