School: Eachléim (roll number 12373)

An Eachléim, Co. Mayo
Máire Ní Chróinín

1. (continued from previous page)
    duine eile a chuaidh tharm go minic agus níor labhair siad liom agus níor thainic liomsa labhairt leo nó go gcuirfeadh siadsan ceist ormsa i dtosach". D'lean sé an chainnt annsoin, "innseóchaidh mise an sgéal duit anois", ar seisean. "Mise, Mac Ríogh as an Spáin Bhíos in Éirinn agus marbhuigheadh mé. Bhí lámh agus leabhar idir mé h-éin agus inghean duine uasail agus cailleadh mise idir an dá linn, agus tá mé ag cur mo bhreitheamhnais aithridhe tharm annso anois, agus ní bhfuighidh mé solus an fhlaithis nó go maithidh sí mé." Dubhairt an tais leis dul go teach a athar san Spáin agus an sgéal a innseacht dó. Dubhairt sé leis chomh maith go gcuirfeadh a athair i bpriosún é go ceann tamaill ach go ndéanfadh sé smaoineadh arís ar an gceist agus go leigfeadh sé amach é.
    D'imthigh an fear abhaile annsoin agu d'innis sé an sgéal don a dhearbhráthair. Cupla lá in a dhiaidh sin chuaidh sé chun
    Seán Ó Maolfabhail
    Feirmeoir