School: Eachléim (roll number 12373)

An Eachléim, Co. Mayo
Máire Ní Chróinín

1. (continued from previous page)
    "ach ní hé an Dearg atá ann". Nuair a bhíos clann na ríghte ag cainnt" ars an Conán Maol, "bíonn clann na caillighe in a dtost ". Tharraing sé cloch a bhí thíos in a phóca agus bhuail sé i gclár a baithise agus agus rinne sé bhrughadh di.
    Chuaidh an sgéal amach go raibh an Dearg marbh ag Chonán agus chuir an Rí cath ar Goll Mac Máire agus Oscar. Ní raibh gléas cosanta ar bith leo agus ghlaoidh siad ar Chonán agus má ghlaoidh sé féin ní raibh seisean follamh.
    Chuaidh siad ag troid leis an rígh annsoin agus mharbhuigh siad go leór dhá chuid fear ach ar deire d'iarr sé caradas agus suimhneas ortha agus stad siad annsoin agus chuaidh siad abhaile slán sábháilte agus chómh maith is a bhí siad ariamh.
    Seán Ó Maolfhabhail
    Feirmeoir