School: Eachléim (roll number 12373)

An Eachléim, Co. Mayo
Máire Ní Chróinín

tailte agus ór dóibh ach an gasúr a thabhairt dó, agus thug siad dó é.
    D'imthigh sn rí agus an fear óg annsoin. D'sgríobh an rí leithir annsoin agus thug sé don bhuachaill í agus dubhairt sé leis an bóthair oireach a chointbeáil o gcómhnuidhe go sroicfeadh sé an pálás, annsoin an leitir a tabhairt don bhainrioghan. Bhí an gasúr ag imtheacht agus ag síor imtheacht agus chuaidh sé amú ins an gceó. Cuireadh isteach sa gcoill é agus chonnaic sé teach beag ins an gcoill. Robálacohthe a bhí ins an tigh agus nuair a chuaidh an gasúr isteach ann bhí na robálacohthe ag dul dá mhartú ach dubhairt an gasúr leo gan é a mharbú agus nach bhfeicfeadh siad lá bocht nó brónach achoidhche. Annsoin d'fiafrauigh an caiptín de cad a bhí leis in a láimh agus dubhairt sé gurab í leitir í. D'léigh sé an leitir annsoin agus chaith sé sa teinidh í. D'sgríobh sé ceann eile annsoin é féin agus dubhairt sé leis agus a bheith ag dul abaile. D'imithigh an gasúr annsoin
    AT0461: Three Hairs from the Devil's Beard
    Seán Ó Maolfabhail