School: Eachléim (roll number 12373)

An Eachléim, Co. Mayo
Máire Ní Chróinín

1. Is iomdha cleas a bhíos ag an aos óg i dtighthe torraimh.
    Círín About. Seasann líne buachailli ar an urlár agus cuireann siad a lámha ar a súilibh ar fhaitchios go bhfeicfeadh siad aon duine. Annsin buaileann buachaill éicint a bhíos in a seasamh san líne an chéad bhuachaill le leadóg agus ní innsigheann siad cé bhuail é. Annsin béarfaidh sé greim cluaise ar an duine a bí ceapaidh aige a bhuail é agus tugann se thart ar an urlár é agus muna é sin an duine ceart caitheann an buachaill é féin a thabhairt thart aríst go dtí ceann an líne.
    Suidheann na buachailli ar an urlár agus deanann siad ciorcal. Fágann duine eicint an bhuaidhreach agus caitheann sé isteach in a measg é agus bíonn siesean ag iarraidh í a fhágháil. An duine a gheibheann an bhuaidhreach caithfidh seisean dul dhá chuartu. Tá an bhuaidhreach deanta féar agus as cochan agus tá sreangán casta uirthi.
          1. games
    Mairéad Ní Mhaoineacháin