School: Eachléim (roll number 12373)

Aghleam, Co. Mayo
Máire Ní Chróinín

Na Rudaí a Fuarthas ar an Oileán

Fuairthas trí bioráin uilig sa mbiolla gainimhe. Díoladh dhá ceann aca. Dath buidhe a bhí ortha.

(Sceitse)
Sin pictiúir de cheann díobh, acht gur briseadh an cloigeann mór a bhí air. Ní fhacas na bioráin eile.

Fuarthas Tromán túirne ann chomh maith déanta as chloich. Bhí sé déanta thart cruinn agus bhí áit ann in a mbiodh siad ag cur thart an t-snáithe. Fuarthas ghléas meadhchain cloch a mbiodh na daoine ag meadhchaoin olann léithe agus rud eile cosamhal le bonn. Fuarthas an clog a bhí i dteampall Chuilm Cille acht bhris duine éicint aríst é mar shíl sé nach raibh aon mhaith ann. Fuair fear eile báisín beag lá is é ag cartú cloch is tá sé ar an oileán ó Dheas go fóill. Tá gléas eile le bheadh ag déanú snúdaí. Ceannuigheann siad snáth cnáibe is déanann siad féín na snúdai. Sé an t-aon cheann amháin a bhí ar an oileán ariammh é. Budh ag fear muinntearach de

Pádhraic Breathnach
Antaoine Ó Maoineatháin