School: Eachléim (roll number 12373)

Aghleam, Co. Mayo
Máire Ní Chróinín

Mo Cheantar Féin

Tá mé in mo chómhnuidhe ar an Mullach Ruadh. Tá dá bhaile ann, an baile ó deas agus an baile ó thuaidh. Tá uaigh thalmhan suidhte ar an baile ó thuaidh is tá sé ann ó réim na Loclánnach agus tá línte de clocha mhóra thart ar an áit in a mbíodh na daoine ag dul síos ann. Sé an fáth a rinne na Lochlánnaigh na uaigheanna thalmana seo, ionnas go mbeidh siad indán dul síos ionnta nuair a bhíodh muinntir na tíre ag rith in a ndiaidh nuair a bhíodh siad ag creachadh na tíre. Níl ac aon teach déag ar an mbaile ó thuaidh agus an oiread céadhna ar an mbaile ó dheas cé go raibh suas le dhá scór go leith de tighthe ar an dá bhaile le chéile fadó. Níl mórán sean-daoine ann ós cionn 70 bliadhna d'aois ach an méid atá ann díobh tá neart gaedhilge acu agus sgéalta gaedilge acu comh maith.

Seán Ó Floinn
Mullaghroe, Co. Mayo