School: Eachléim (roll number 12373)

An Eachléim, Co. Mayo
Máire Ní Chróinín

1. Tá mé ín mo chómhnaidhe í dTearmon. Baile beag í ingar (?) go Fod-dubh. Níl ach beagán beag daoine in a gcomhnaidhe ann. Níl acht leath-sgór tighthe ann agus bhí suas go céad ann in am fadó. Sé an cruthú ata againn go raibh mar tá na manntracha le feiceal ann go fóill. Dimthigh na daoine ar fad astá agus d'fágadar an tír. Dimthigh an chuid is mó aca in am an gorta idier na blianta 1846-1847 nuair nach rabhadar indhon slighe-bheatha a bhaint amach dóibh fhéin nuair do loit na barraí go léir. Ní raibh aon biadh acu agus fuair goleór acu bás agus dimthigh an chuid
    An Tearmann, Co. Mayo
    Áine Ní Éineacaín