School: Eachléim (roll number 12373)

An Eachléim, Co. Mayo
Máire Ní Chróinín

1. Mac an Ríogh
    Bhí rí agus bainríoghan ann fadó. Lá amháin bhí siad ag siubhal an bhóthair, agus thangadar dá lacha déag ar loch, agus bhí an seanlach ag siúbhal an bhóthair. Abair sí ceann de na lachain uaithe, agus d'fhiafruigh an bhainríoghan den rí tuige sin. Dubhairt an ri nach raibh a fhios aige, ach í dul chuig an sean dáll glic, agus í ceist a chur air faoi. Chuaidh sí go dtí an sean dáll glic. Dubhairt sé léithe go raibh dhá mhac dhéag ag an rí, agus go gcaithfidh sé duine acú a dhíbhirt. Dubhairt sí léi nuair a bheidh siad ag teacht ón sgoil an lá ar na bhárach; an duine deiridh a bheith ag an ngeata é a dhíbhirt. Rinne sé sin, agus budh é an
    Brígid Nic Oireachtaigh
    An Mullach Rua, Co. Mayo