School: Eachléim (roll number 12373)

An Eachléim, Co. Mayo
Máire Ní Chróinín

1. Bhí fear agus bean ann aon uair amhain. Bhí bheirt mhac acú agus se an t-ainm a bhí ortha ná Dómhnaill agus Diarmuid. Se an slige bheacha abhí acu na ag diol coirce ar an margadh gach Satharn. Sé Diarmuid a bhíodh ag díol an choirce agus ní bhíodh sé ag tabhairt dada den airgead abhaile chuig Dómhnaill agus dubhairt se go gcuiridh se an ruaig air. Chuaidh Domhnaill chomh fada le Sean Dall Glic. Dubhairt sé le Dómhnaill a dhul agus é a dhibirt ón mbaile. Rinne Dómhnaill amhlaidh, agus dhíbir sé Diarmuid. Bhí Diarmuid ag imtheacht agus ag síor imtheacht ar feadh tamhaill fada nó go dtainic sé chomh fada le coill a bhí ar thaobh cnuic. Agus nuair a bhí sé sgathamh
    AT0326: The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is
    Síghle Ní Mhaoineacháin