School: Eachléim (roll number 12373)

An Eachléim, Co. Mayo
Máire Ní Chróinín

1. 1. Tá luibh ann ar a dtugtar an slán-lus, nuair a bhíos duine gearrtha agus an slán-lus a leagann ar an ngearradh ní bhéidh sé i bhfad ag cneasú.
    2. Dá mbeadh do chos leónta agus tú fleidh a chur lei diertear go bhfuil leigheas ann. Cuirtear fuar uirthi é.
    3. Gob na gé. Cuirtear an rúta i bruith i bpota, agus itheann daoine é tá sé go maith i gcóir tinnis ar bith a bhíos ort.
    4. An caisruadháin. Bruithtear an rúta agus na duilleóga agus ithtear iad tá siad go maith í gcóir slaghdáin. Óltar é san earrach meascaitdhthe le súgh luibheann eile. Tá sé go maith igcóir na fola.
    5. An chrúbóg. Bruithtear na rútaí sa bpota agus fágtar ag bruith iad ar feadh uair a chluig. Cuirtear
    Síghle Ní Maoineacháin
    Leitir Beag, Co. Mayo