School: Béal an Mhuirthid (C.) (roll number 14857)

Béal an Mhuirthead, Co. Mayo
Sorcha, Bean Uí Náraidhe

1. (continued from previous page)
    agus ag síor imtheacht acht faoi dheireadh casadh fathach air agus thosuigh siad ag troid le na chéile acht fuair an buachaill an buaidh air. "O", ars an fathach, "Fág beó mé agus bhéarfadh my bosca gréis dhuit agus nuair a cuirfeas tú cuid dhe ar do croiceann tig leat a dul tríd theine ifrinn agus ní baoghal dhuit go dtárlóchaidh tada dhuit. D'fág sé beó an fathach annsin agus thug seisean an ghrías dhó. D'imthigh leis tamall eile agus ba ghearr gur casadh fathach eile air agus thosuigh siad ag troid. Bhí sé ar tí an fathach a marbhadh nuair a d'iarr sé air é a fághail beó agus go dtiubhradh sé fideóg dó agus uair ar bith a chuirfeadh aon duine isteach air nach mbéadh air acht an fhídeóg a shéideadh go dtosóchaidh a námhaid ag damhsa agus nach bféidir leis stad nó go stadfhadh seisean an fhídeóg ar dtús. Thug sé dó an fhídeóg annsin agus bhuail sé an bóthar tamall eile agus faoi dheireadh casadh an tríomhadh fathach air
    AT0328: The Boy Steals the Giant's Treasure
    AT0592: The Dance Among Thorns