School: Cill Mhór Iorruis

An Sáilín, Co. Mayo
Seán S. Ó Cróinín

1. An t-Athair Mánus Mac Suibhne. Budh é an sagart amháin a crochadh i gConddae Mhuigheó in am na ndlighthe bpeannaideacht.
    Bhí sé ar a theicheadh agus bhí saighdiúir ar a thóir. Bhí sé i bhfolach i coca féir i dteach i gCnoc a Loghdha nuair a tháinig na saighdiúra isteach ar a lorg. Chuartaigh siad an teach agus annsoin shaith duine aca a phíce isteach san bhféar. Bhí sean-bhean san gcl(?) agus nuair a chonnaic sí é d sgread sí amach o tá an t-Athair Mánus pollta acu? Nuair a chuala na saighdiúra sin chuartaigh siad an féar i gceart agus fuair siad é. Tugadh go teach na Cúirte ar an mBaile Nuadh agus cuireadh fá thriall ann. Cuireadh annsoin go Cathair na Mart é, agus teilgeadh go bás ann. Crochadh ann é. Ar bhád a tháinic sé an lá a gabhadh é