School: Cill Mhór Iorruis

An Sáilín, Co. Mayo
Seán S. Ó Cróinín

1. (continued from previous page)
    sroic siad páirc ingar don áit in a bhfuil an teampall Gall Da marbhuigheadh Glór annsoin. Tá uaigh kle feiceál go fóil agus leac mór dá throigh déag ar aoirde os a cionn. D'leig fir iorrius ortha annsoin go raibh siad ar a dteiceadh agus ní raibh siad ach ag iarraidh le na Munaigh a Mhealladh insteach go dtí an áit in a mbeadh congnamh acu. D'éirigh leo mar thainigh siad. Casadh an dara buidheann de fearraibh iorruis ortha ag an áit in a bhfuil teach an t-sagart fá lathair. D'fág an tríomhadh buidheann na beithidhigh agus thainic siad taobh thiar de na Múnaigh
    Máire Breathnach
    An Droim, Co. Mayo