School: Cill Mhór Iorruis

An Sáilín, Co. Mayo
Seán S. Ó Cróinín

1. Bhí na tighthe ag tuitim leis an ngaoith mhóir agus bhí na fír thuas ar mhullach na tighthe ag iarraid iad a chongbhail. Bhí an ghaoth seo timpeall an 1839. Bhí siad ag caitheamh suas cloch ar na tighthe le'n iad a chongbháil. Na cruacha a bhí san ngairdín leagad iad agus cuireadh faoí a chéile iad. Bhí na fír ag troid annsin gac fear ag iarriadh a cuid féin. Bhí na sean daoíne ag dul faoi na leaptha ar faitchíos go dtuitfeadh an teach ortha. Bhí na mná ag tabhairt na gcliabhán amach cois cliadhe ar faitcíos dtuiteadh an teach ar na páisthí. Bhí fear arbh ainm Aindí le cur an lá sin. Bhí socraidh mór leis. Leagadh na caranna agus leagad anus na daoine. Leagad an corp ar taobh istigh d'en chliadhe.
    1. processes and phenomena
    Máire Ní Chínnéide