School: Cill Mhór Iorruis

An Sáilín, Co. Mayo
Seán S. Ó Cróinín

1. Faoí mid is mo a phósadh na daoine fadó. Caipín lín-éadach, sgiort glás no dearg agus falann mór dubh déanta as éadach uasal na bhfear. Sin a bhíodh ortha nuair bíodh sias da bpósadh sa sa t-sean am. Ní phósfadh siad Dia Luain no Dia h-Aoine. Deireadh siad gurn laetheannta corr iad sin . Ní fhagfadh an bhean óg a theach féin taréis an phósaidh go ceann miosa.
    Annsin nuair a ndeachaidh sí abhaile chuige teach fir ní thiochfaidh sí chuige theach a mhuintear go ceann míosa eile. Muna ndéanfhaidh siad sin thiocfhadh níd-ádh orra. Nuair a bhíodh an lanamháin ag fagháil an seipéil, chaitheadh an bheirt aca dhul amach lámh le láimh agus
      1. poetry
    Áine Nic Oireachtaigh