School: Cill Mhór Iorruis

An Sáilín, Co. Mayo
Seán S. Ó Cróinín

1. Tá cairn mór cloch san duaithe inaice le Baile Geata Mhóir. Sé an t-ainm atá ar an áit seo Leacht Áir Iorruis. Bhí cath uábhásac ann san áit seo fadó. Bhí an cath idir Tí Connacht agus Rí Mumhan. Tháinic Rí Mumhan agus airm mór láidir aige le h-aghaidh an méid a raibh ag Rí Connacht a thóigéal
    Tháinic sé isteach i gCuan Eile san oidhche le longa móra. Ta giota d'en ceann achu annsin go fóill. Nuair a bhí an taoulle amach tá an sean-longa le feiceál annsin. Nuair a chuala Rí Connacht go raibh an rí eile ag teach. Bhí sé roimhe le arm eile aige a bhí cogadh annsin achu. Se an t-ainm a bhfuil
    Éamonn Ó Naillín
    Éamonn Ó Naillín