Scoil: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mayo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    treasna a bhrollaigh. Thosaigh an páiste ag diúal agus chonuigh an t-athair ó'n mbás é. Annsin d'fás sé súas go raibh se in a fhear agus chunlaidh sé an sgéal seo agus thainigh náire air agus oidhche amháin marbhuigh sé an tathair.
    Bhí lánamhain in a gcómhnaidhe thart annseo in aimsir an droch shaoghail. Bhí buachaill amháin achú agus bhí sé timcheall agus cuigh bliadhan déag d'aois nuair a fuair a mhathair bás. Bhíodh sé i gcómnaidhe annsin ag cuir smacht ar a athair agus dhá bhuaileadh. Bhí gradh a chómh mór sin ag an athair air nach nabrócadh sé tadaí leis. An lá seo fuair an gasúr é féin bás. Nuair a chuir síad é thainic a lámh amach tríd an uaigh agus b'éigin de'n athair thigheacht agus buille a thabhairt de'n láimh in
    Síghle Bairéad